CAMBIO CLIMÁTICO EMOCIONAL 

Mercè Conangla y Jaume Soler 

@EcoEmocional

Nuestra consciencia no es individual; es la consciencia del hombre que ha evolucionado, ha crecido, se ha formado por acumulación durante innumerables siglos. Cuando lo comprendemos, nuestra responsabilidad se hace sumamente grande.

Krihnamurti

El primer “pont” que hem de creuar

Per a millorar quelcom, hem de saber on estem en aquest moment respecte a aquesta qüestió i també disposar d’un horitzó millor cap al qual encaminar els nostres esforços. Quan no és així, anem perduts a capgirells, desorientats, movent-nos al so del qual més soroll fa o seguint l’última moda.

Quan no saben cap a on anem, qualsevol camí és bo.

És clau, doncs iniciar el nostre recorregut tractant el tema de la CONSCIÈNCIA.

Què és i on resideix la consciència?

La consciencia nunca puede ser encontrada por un neurocirujano. A los neurocirujanos les desagrada encontrar que están buscando fuera de su propia consciencia, porque aquello que están buscando es precisamente quien busca.

Keith Floyd

La consciència és el coneixement de la nostra pròpia existència, dels nostres pensaments i reflexions, dels nostres sentiments, dels nostres actes i de com aquests impacten en el nostre entorn.

És el reconeixement que “som” éssers únics dotats de vida, d’intel·ligència, llibertat i de responsabilitat. Hi ha una consciència individual i una consciència col·lectiva que ens influeix i afecta també la nostra manera de veure la vida i els nostres valors.

No sabem on resideix la consciència. Segurament emana de les diferents àrees que interaccionen, dels milers i milers de connexions neuronals del nostre cervell. Però cap cirurgià ha estat capaç de trobar-la. Un altre gran intangible que sabem que existeix, però no podem veure.

En aquest primer pont “desenvolupament de la consciència” volem reflexionar sobre el camí que com a individus i com a societat hem de fer des de l’ànsia de tenir, des de l’afany per apropiar-nos “del que és tangible” cap al desenvolupament del nostre ésser i la valoració dels intangibles.

Mucho conocimiento, poca consciencia

Ja sabem molt de tot. El problema no el tenim en la falta de coneixement, sinó en el fet que no apliquem o practiquem “el que és sabut”.

En un dels seus discursos, Krishnamurti va dir el següent:

El entender las palabras que se llama comprensión intelectual, es algo totalmente vacío. Ustedes dicen “comprendo intelectualmente pero no puedo ponerlo a la práctica”; lo cual significa que, en realidad, no comprenden. La comprensión intelectual es puramente verbal. Oír las palabras no es comprender su contenido…/… la comprensión llega cuando la mente cesa en su esfuerzo, es decir, no pone resistencia, cuando no tiene prejuicios y escucha libre y plenamente.

No pel simple fet de saber una cosa, suposa que “som conscients d’aquesta cosa”. Perquè com va afirmar Krishnamurti, si som conscients passem a l’acció.

Només si prenem consciència, deixem d’oposar resistències i ens escoltem a nosaltres mateixos, lliures i plenament, podrem passar dels valors-teòrics pensats, als valors-acció.

Només així, millorarem com a persones i ampliarem el nostre repertori de capacitats cognitives, emocionals, ètiques i socials.

Només així, podrem revertir els impactes del canvi climàtic emocional, deixant anar el programa de supervivència en el que funcionem, per a viure vides plenes i harmòniques.

Només així, quan cadascú de nosaltres millori… el nostre planeta es podrà preservar i, amb ell, la vida dels altres éssers que l’habiten. 

Font: Reflexions a partir del llibre “CAMBIO CLIMÁTICO EMOCIONAL”. Mercè Conangla i Jaume Soler. Editorial Amat, 2023.